Arhiv: Preventivna akcija varnega prečkanja nivojskih prehodov ceste čez železniško progo

V času od 20. do 28. februarja 2013 bo na območju celotne Slovenije potekala preventivna akcija za večjo prometno varnost na železniških prehodih.

Javna agencija RS za varnost prometa želi s programom aktivnosti za povečanje varnosti na prehodih ceste preko železniške proge v sodelovanju z različnimi državnimi organi in nevladnimi organizacijami vplivati na večjo varnost udeležencev na teh prehodih. Z akcijo želijo opozortiti na prepogoste in praviloma tragične prometne nesreče na železniških prehodih ter posredno zmanjšati število prometnih nesreč in njihove posledice na prehodih ceste preko železniške proge.

V  času  akcije priporočajo šolam vožnje, da učitelji vožnje med usposabljanjem, kandidate vodijo na zavarovan ali nezavarovan nivojski prehod ceste čez železniško progo in posebej opozarjajo na varnost pri prehodu čez železniško progo s poudarkom na upoštevanju prometnih pravil, primernem opazovanju in predvidevanju.

Na nivojskih prehodih ceste čez železniške tire se dogajajo prometne nesreče z najhujšimi posledicami, kar je najbolj boleče s človeškega vidika. Poleg smrtnih žrtev in hudih poškodb pa pride tudi do materialne škode, širših posledic vseh udeležencev v železniškem prometu in tudi velike posredne poslovne škode. Pomembno je poudariti, da je temeljni razlog za tovrstne nesreče nepazljivost in v nekaterih primerih celo objestnost udeležencev v cestnem prometu.

Varnost na nivojskih prehodih brez zapornic je mogoče zagotoviti z upoštevanjem cestno prometnih predpisov, ki veljajo na cestnem prehodu čez železniško progo – znak za nevarnost, znaki za približevanje in cestni svetlobni znak. Posledica neupoštevanja cestno prometnih predpisov in znakov so smrtne žrtve in poškodbe.

Nekaj napotkov za varno prečkanje železniške proge je objavljenih tudi na spletni strani Slovenskih železnic. 

V času preventivne akcije se pridružujemo priporočilu AVP, da svoje kandidate tako v teoretičnem kot v praktičnem delu usposabljanja še posebej opozarjate na prometna pravila, ki veljajo na nivojskih prehodih ceste čez železniško progo. V prilogi pa najdete tudi zloženko letošnje preventivne akcije.


Pripeti dokumenti

Fotogalerija